Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Liberec chce v létě začít upravovat okolí přehrady, odhadem za 84 milionů

Osvětlená promenádní cesta, upravená pláž i bezbariérové propojení s lesoparkem pod Královým hájem by v polovině příštího roku měly být v okolí přehrady Harcov v Liberci. Náklady na chystanou obnovu město odhaduje na 84 milionů korun. Nyní v soutěži hledá firmu, která práce provede. V ideálním případě začnou úpravy letos v létě a skončí v dubnu či květnu 2025, řekl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj) .

Okolí přehrady se řadí mezi nejcennější zelené plochy ve městě. Je to i oblíbené místo pro vycházky či rekreační běhání. Úpravy této lokality město chystá v návaznosti na opravu přehrady, kterou Povodí Labe zahájilo předloni. Kvůli rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi a odbahnění dna za 388 milionů zůstane přehrada vypuštěná do léta příštího roku. „Doufejme, že ukončení naší realizace a té Povodí Labe by mohlo být společně," uvedl Janďourek.

Liberec chce opravit více než kilometr dlouhou promenádní cestu u pravobřežní zdi přehrady, jež je mezi hrází a Bílým mlýnem u křižovatky ulic Zvolenská a Svobody. „Bude mít podobný povrch jako nyní, ale bude lépe odvodněná," řekl náměstek. Nemělo by se tak už stávat, že kvůli blátu bude cesta po dešti obtížně průchozí. Její povrch bude z mlatu a na šířku bude mít od tří do šesti metrů. Cesta bude nově i osvětlená.

Obnovy se dočká také travnatá pláž u této cesty. Přibude molo, schody ke vstupu do vody nebo interaktivní dětské hřiště a bude přes ni i vysázena alej. „Povede směrem k restauraci. Zároveň to trochu zvýší bezpečnost, protože tady dochází k velkému střetu těch, kteří se rekreují, a těch, kteří projíždějí nebo procházejí," dodal náměstek. Snadnější přístup k pláži bude i od Blahoslavovy a Chelčického ulice nad ni, nově bude ve strmém kopci schodiště.

Součástí prací na promenádní cestě je i zasypání větší části nefunkčního náhonu, který je pod ní, kvůli čemuž se už nyní místy propadá. Zasypat bude nutné zhruba 850 metrů na délku. Naopak obnovy se dočká část náhonu u Bílého mlýna. „To znamená, že uděláme náhon znova funkční a přes stavidla budeme pouštět vodu zpátky do přehrady," řekl náměstek.

U Bílého mlýna přibude i cesta a přemostění Harcovského potoka, díky čemuž bude přístup do Zvolenské ulice bezpečnější než nyní. „Na Zvolenské ulici bude v této části vybudován i nový chodník tak, aby se dalo bezpečně po něm dostat na navazující cestní sít Králova háje," dodal Janďourek.

Chodník ale bude jen v malé části Zvolenské ulice, která vede po celém levém břehu přehrady. Denně po úzké silnici s obousměrným provozem projede až 1500 aut, a i kvůli zatáčkám se jedná o nepřehledný úsek. Vybudování chodníku v celé ulici by stálo podle Janďourka až 60 milionů. „Spíše budeme hledat nějaké jiné řešení, třeba dopravně režimové opatření formou takzvané sdílené zóny," dodal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Janďourek

Štítky ČR, správa, rekreace, Liberec, přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Co je tohle za drzost, sračky a další nějakou částkou? Kurva k čemu je opozice na radnici? Aby si Felcman honil eko tričko s nápisem Evropa není od slova ropa? a) Město nejspíš kvůli kokotům jako Zámečník a Janďourek přišla o prachy z EU. Tihle dva čuráci si akorát fotili selfíčka na přehradě v době průseru. Povodí Labe tehdy řeklo, že stavbu nezastaví, a finance půjdou za nimi do konce roku. Od té doby SE DO PRDELE NIKDO NEPTÁ, KDO TO FINANCUJE A JAK? Já teda odpověď jakožto veřejnost neznám. Pičus Jaňdourek si na cizí facebookové stránky dává "jak je dobrý", a ani jeden ze zmiňovaných se neomluvil, pokud ty finance posrali oni ??? b) Co je do hajzlu tohle za nějakou "další" částku? Fakt je radnice zralá na defenestraci. KOMPLET. K čemu jste na radnici, k čemu je tu ČTK, MF, Liberecká Drbna, Český rozhlas Liberec? Veřejnoprávní média si neplní svou funkci a chtějí platit? ANI HOVNO.

Středa, 24. dubna 2024, 19:35Odpovědět

Ji-Hun Kim

Odkdy je drbna veřejnoprávní? :D

Sobota, 27. dubna 2024, 09:22Odpovědět

Liberec chce v létě začít upravovat okolí přehrady, odhadem za 84 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.