Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vězni z Rýnovic pomáhají školám s prevencí. Jeden napsal i brožuru o závislosti a rozesílá ji na své náklady

S prevencí u mladých lidí pomáhají školám z regionu vězni z rýnovické věznice. V rámci besed se stávají živými příklady toho, kam až může nevhodné chování zajít. Od začátku roku se už konaly dvě takové besedy.

Naposledy se školáci setkali v kapli věznice s odsouzeným, který si odpykává mimořádně dlouhý trest spojený se zneužíváním návykových látek. Živé svědectví vězně nejprve vyslechli studenti Střední školy Semily, poté žáci deváté třídy ze Základní školy Liberecká v Jablonci nad Nisou.  

Na úvod studenty přivítal vychovatel Zdeněk Nagy a seznámil přítomné se základními informacemi o věznici. Poté zazněla nová píseň „Závislost“, která byla napsána ve spolupráci s vězni a dětem jí v doprovodu kytary zazpíval vězeňský kaplan Jan Suchánek. Odsouzený Michal upoutal studenty svým svědectvím, ve kterém rezonovala myšlenka „Zůstaňte svobodní a nebuďte otroci drog,“ popsala mluvčí věznice Monika Králová.

Děti pak měly příležitost se odsouzeného zeptat na cokoli a padala celá řada zvídavých otázek. „Sám odsouzený vnímá tyto besedy jako pokání za minulý život a doufá, že odradí svým svědectvím co nejvíc mladých lidí od experimentů a užívání návykových látek,“ poznamenala mluvčí.

Odsouzený Michal Kerner také popsal svůj život a svoji závislost v brožurce „Zachraň život“. Upozorňuje v ní mladé lidi na problematiku závislosti a tyto brožurky posílá na vlastní náklady do středních i základních škol.

Od roku 2022 se uskutečnilo ve spolupráci s rýnovickou věznicí několik besed se školami přes platformu Skype. Dobré ohlasy studentů a pedagogů podnítily prosbu možnosti besed tváří v tvář.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Věznice Rýnovice

Štítky prevence, beseda. Věznice Rýnovice, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vězni z Rýnovic pomáhají školám s prevencí. Jeden napsal i brožuru o závislosti a rozesílá ji na své náklady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.