Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Na Ještěd povede kabinová lanovka na dvou lanech, prodlouží se k tramvaji. Rozhodli o tom zastupitelé

Liberečtí zastupitelé definitivně schválili variantu lanovky, která povede na Ještěd. Nakonec se přiklonili k té, kterou jim doporučila vybrat rada města, tedy jednokabinovou lanovku na dvou lanech, tedy takzvanou tramvaj. Stavbu lanovky by měl zainvestovat Liberec, vyjít by podle odhadu měla až na 440 milionů korun bez DPH. Pokud půjde vše podle plánu, do provozu by měla lanovka jít na začátku roku 2029.

Společnost SIAL pro město vytvořilo studii proveditelnosti, posuzovala tři varianty lanovky, každá pak měla dvě podvarianty. „SIAL dostal zadání od města i o znovuzavedení původní historické lanovky, ale to nelze. Proto jsme přistoupili k posouzení tří variant, každá měla dvě podvarianty, tedy krátkou a dlouhou trasu, která by měla být umístěna na konečné tramvaje,“ vysvětlil náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

Rada města poté vybrala variantu jednokabinové lanovky na dvou lanech. „Každá varianta byla posuzována z investičních a provozních nákladů. Posuzovala i vztah k původním stanicím, všechny tři ale znamenají přestavbu původních stanic,“ řekl Janďourek.

Ten připomněl, že i v anketě, kterou město připravilo, téměř 60 procent lidí hlasovalo pro jednokabinovou lanovku prodlouženou ke konečné tramvaje.  A právě tuto variantu rada města předložila do zastupitelstva. A zastupitelé ji hladce schválili, když pro hlasovalo 29 zastupitelů a proti byli jen dva.

Nyní se začnou připravovat podklady pro zadání zadávací dokumentace na vybranou variantu. Pokud by šlo vše podle plánů koalice, stavět by se mělo začít na podzim roku 2026. A lanovka by měla začít jezdit v lednu roku 2029.

Zatím to vypadá, že investorem bude město. „Investorem by mělo být město, aby mělo lanovku v majetku. Dokážu si i představit, že provozovatelem bude někdo jiný, klidně i soukromý provozovatel,“ řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Známé už jsou i ceny, které by se za využití lanovky po jejím spuštění mohly platit. Základní jízdné na místě by stálo 399 korun, v e-shopu pak 359. Zpáteční jízdenka by pak stála 499 korun, v e-shopu pak 449 korun. Město plánuje i výhodnější ceny pro místní obyvatele, jízdné na Ještěd by Liberečáky mohlo vyjít na 200 korun, zatím ale není jasné, jak by toto zvýhodnění fungovalo v praxi. Více o jízdném a další informace o schválené variantě najdete tady.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hotel Ještěd

Štítky ještěd, lanovka, zastupitelstvo, tramvaj, kabina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Proč mám pocit, že tuhle debilní variantu "ukázal" těm idiotům na radnici Ivan Rous... No nic, stejně se toho nedožijeme. Buď angažovaní idioti skončí v kriminále nebo nebudou prachy. Reálně obojí.

Pátek, 26. dubna 2024, 14:25Odpovědět

Na Ještěd povede kabinová lanovka na dvou lanech, prodlouží se k tramvaji. Rozhodli o tom zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.