Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Svaté schody v Kittelově areálu jsou v dezolátním stavu. Pomoci má sbírka

Jedinečnou zajímavost ukrývá kostel sv. Josefa v Krásné na Jablonecku, v Kittelově areálu. Svaté schody jsou ojedinělou kopií původních mramorových schodů o 28 stupních, po kterých dle legend kráčel v Jeruzalémě Ježíš Kristus k Pilátu Pontskému. V kostele svatého Josefa jsou ve všech 28 schodech uloženy ostatky svatých, dopravených z Říma v roce 1762 a posvěcené papežem Klimentem XIII. Schodiště je však ve velmi špatném stavu, a tak vznikla sbírka na jejich zrestaurování.

Když jsem na Vánoce vozil pana faráře Juchu po všech jeho kostelích, zavítali jsme i do kostela sv. Josefa na Krásné, který nechal postavit doktor Kittel a kde nechal v roce 1762 zbudovat Svaté schody. Schody jsou dnes bohužel ve špatném stavu, a tak jsem na Štědrý den panu faráři slíbil, že potřebné peníze na opravu seženu. Proto teď v Krásné na Svatojosefské pouti 1. května odstartujeme veřejnou sbírku,“ říká Jan Vokurka, majitel společnosti Kitl. A protože firma areál Kittelovska dlouhodobě podporuje, vložila do sbírka prvních 100 tisíc korun.

Dalších 500 tisíc na opravu přispěl Liberecký kraj. „Jedná se o významnou památku našeho kraje, jejíž obnovu dlouhodobě podporujeme z dotačního programu. Individuální dotace na restaurování unikátní kaple se svatými schody posune rekonstrukci výrazně dopředu,“ uvedla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.  

Zbývající peníze budou tvořeny z darů veřejnosti, která může zasílat příspěvek na transparentní účet diecéze. Sbírka bude oficiálně zahájena 1. května na pouti v Krásné.

Velice si cením úsilí Libereckého kraje i ostatních subjektů o obnovu našeho kostela. Kaple se svatými schody si důstojnou renovaci opravdu zaslouží,“ řekl farář Jan Jucha MS. Přispět na restaurování může každý, kdo chce podpořit obnovu a rozvoj Kittelovska. Pro tyto účely byl zřízen transparentní účet 266393841/0600, kam je možné poslat libovolnou částku.

V plánu je rovněž rekonstrukce malířské výzdoby kaple včetně iluzivního oltáře. Odborníci provedou iluzivní mramorování soklové části kaple a oblasti schodiště, opraví dřevěné prvky na schodišti a dojde také na obnovu omítky a vymalování niky. mezi oblouky. Tyto práce naváží na odborné zásahy z let 2015 až 2020, během nichž byly restaurovány stěny a strop lodi a presbytáře.

Kostel svatého Josefa v Krásné je jednolodní zděnou stavbou s půlkruhovým presbytářem a bočními kaplemi. Vystaven byl v letech 1756 až 1760. Půdorys kostela je neobvyklý, má tvar kříže. V kostele se nachází cenný hlavní oltář svatého Josefa a dva postranní oltáře. Nástěnné malby pocházejí z konce 19. a začátku 20. století, vitráže a varhany jsou z téhož období. Kostel je součástí barokního areálu.

V České republice se nachází deset míst se svatými schody, z toho dvě na území Libereckého kraje. Kromě kostela svatého Josefa v Krásné je to bývalý augustiniánský klášter v České Lípě, nyní jedna z budov Vlastivědného muzea a galerie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky sbírka, svaté schody, unikátní památka, Krásná, Jablonecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svaté schody v Kittelově areálu jsou v dezolátním stavu. Pomoci má sbírka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.