Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jablonečtí sokolové připomenou historii organizace, chystají i knihu

Akce pro veřejnost, besedy, semináře, výstavy a nespočet komentovaných prohlídek pro zájemce uspořádali v uplynulých měsících jablonečtí sokolové. Jejich snahou je oživit prostor zdejší sokolovny, připomínat letitou tradici působení zdejší organizace, a především i nadále pokračovat v aktivitách pro širokou veřejnost. Povedlo se to díky projektu Hledání ztracené identity, na která naváže nový záměr nazvaný Arena.

Ztracenou identitu hledali sokolové v uplynulých letech díky podpoře z fondu EHF, kdy z projektu získali 6 milionů korun. Přímo v sokolovně uspořádali dvě desítky kulturních akcí, vznikla stálá expozice i dočasné instalace. Kromě toho ale pomohli i s oživením okolí historického objektu v sousedství Tyršova parku.

Když se po dvouletém naplňování projektu ohlédneme, tak jej bez obav můžeme hodnotit jako úspěšný. Naším cílem bylo otevřít budovu nejen sportu, ale také kultuře a společenským aktivitám. To se nám podařilo a zároveň jsme se ujistili, že tyto aktivity do sokolovny stále patří,” říká starostka jabloneckého Sokola Jitka Skalická a dodává: „Naši snahu ocenila i veřejnost. Uspořádali jsme 13 akcí, 5 besed a seminářů, 5 vernisáží a bezpočet komentovaných prohlídek a přivítali na nich stovky návštěvníků. Vznikla také nová tradice uměleckého festivalu FEST-UM.” 

Nyní mají jablonečtí sokolové další smělé plány. Arena je novou značkou, která bude zastřešovat kulturní a společenské aktivity v sokolovně. Název odkazuje na význam samotné budovy, která v době svého vzniku byla vůbec největší stavbou svého druhu v Rakousku-Uhersku. Zároveň se hlásí k současnému významu míst se stejným pojmenováním, kde se konají ty nejvýznamnější společenské, kulturní a sportovní události. Označení Arena také respektuje česko-německou historii budovy, když se o její rozvoj zasloužili jak turneři, tak sokolové a další sportovní organizace v letech 1950 až 1989. 

Budova jablonecké sokolovny má tak ambici navázat na svůj historický odkaz, ale také dál rozvíjet svůj význam nejen pro město, ale i celý region.

Pod názvem Arena představíme v květnu také knihu, která přibližuje nejen samotnou budovu, ale i její uživatele. Rozhodně tím však nekončíme. Dotace nám pomohla nastartovat proces, který má smysl. Důkazem je, že lidé znovu vnímají budovu jako otevřené a živé místo setkávání a věříme, že si uvědomují i její historický a současný význam,” doplnila Skalická.

Ohodnoť článek

Foto Sokol Jablonec

Štítky historie, současnost, Sokol, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonečtí sokolové připomenou historii organizace, chystají i knihu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.