Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Město koupí liberecký zámek. Vyjde na desítky milionů, může do něj přestěhovat ZUŠ nebo úředníky

Vedení města se dohodlo s vlastníkem zámku na jeho odkupu. Konkrétní cenu nespecifikovalo, podle náměstka primátora Adama Lenerta (ANO) ale bude zhruba o dvacet procent nižší, než je odhadovaná cena areálu. „Půjde o desítky milionů,“ řekl. Do zámku by se mohla přesunout základní umělecká škola, ale i některé odbory radnice.

„Po dlouhém jednání se nám podařilo se dohodnout s vlastníkem zámku na kupní ceně a podmínkách prodeje celého zámku,“ potvrdil Adam Lenert.

Dohoda podle něj vznikla v úterý. „Nabídka je o dvacet procent nižší než je odhadovaná cena nemovitosti. Kupní cenu zatím nechceme zveřejňovat, čekáme na oficiální nabídku. Půjde ale o desítky milionů,“ dodal s tím, že poté o koupi bude rozhodovat červnové zastupitelstvo.

Platbu za zámek chce město rozložit do tří let. „V prvním roce zaplatíme 50 procent kupní ceny, ve druhém 37 a půl a ve třetím roce 12 a půl,“ upřesnil náměstek.

„Financování nepůjde na úkor žádné akce, město kvůli koupi zámku nebude muset zrušit žádnou akci. Máme to namyšleno, že to půjde ze zlepšeného hospodářského výsledku, tedy z peněz, které jsme si našetřili a zůstaly nám v přebytku z loňského roku,“ doplnil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Co se týče využití zámku, mluví se hned o několika možnostech. Město by rádo, aby zde zůstal Anifilm. „S festivalem ale chceme spolupracovat dál, i kdybychom mu museli najít jiné prostory,“ potvrdil Lenert.

Do zámku by se pak mohla přestěhovat základní umělecká škola, což je ve stádiu posuzování. Do zámku by se mohla přestěhovat část úředníků. „Zvažujeme, že by tam sídlil úřad, protože chceme opustit budovy Syneru,“ doplnil náměstek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky liberec, zámek, koupě, zuš, úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

John Smith

Zamek vyuzit jako zamek, a ne pro teply prdele nakych uredniku. Ta socka a dopravaci se snad vrati na uran, kterej uz je v pulce opravy.

Sobota, 11. května 2024, 10:45Odpovědět

Jan Brandt

Já vám nevím, ale nemám z toho dobrý pocit. Nejsem proti koupi, ale jeho využití se mi zdá docela zásadní vyřešit ještě před nákupem. Chtěl bych taky vědět, co by se nabídlo Anifilmu namísto zámečku. Abychom nedopadli podobně jako v Třeboni a ten festival se nestěhoval, protože mu přestalo místo vyhovovat.

Čtvrtek, 9. května 2024, 15:25Odpovědět

Město koupí liberecký zámek. Vyjde na desítky milionů, může do něj přestěhovat ZUŠ nebo úředníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.