Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žena zaplatila téměř sto padesát tisíc za dvě štěňata, nedočkala se jich. Naletěla podvodníkovi

Žena z Liberecka chtěla koupit dvě štěňata, údajný majitel z ní vylákal skoro 150 tisíc korun. Štěňat se však nedočkala. Zjistila, že naletěla podvodníkovi a obrátila se na policii. Pachatele však bude těžké vypátrat.

Dvě štěňata plemene kavalír king charles španěl chtěla darovat žena svému muži k narozeninám. Vyhlédla si je v internetové inzerci, údajného majitele kontaktovala 20. března.

„S prodávajícím se domluvila na kupní ceně za oba pejsky ve výši 8 500 korun. Jejich údajný majitel měl žít v Londýně a tvrdil jí, že je prodává z důvodu jeho stěhování do menšího bytu. Předstíral přitom, že je pro něj důležité, aby se dostali do dobrých rukou,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Platby se rychle stupňovaly

Po dvou dnech emailové komunikace zaslal podvodník své oběti údaje k platbě částky, na které se domluvili. Ještě téhož dne po ní však požadoval jménem přepravní společnosti vratnou zálohu na přepravní boxy pro psy ve výši 17 800 korun. Tím však platby nekončily.

„Následovala výzva k zaplacení vratné zálohy na krmivo ve výši 10 500 korun, platba za pojištění psů v částce 13 550 korun, za jejich vakcinaci ve výši 15 800 korun, za mikročipy zaplatila 16 950 korun, za clo 16 750 korun,“ vyjmenovala mluvčí.

Dále ještě přišla zpráva, že jedno ze štěňat během transportu onemocnělo. Žena tak za domnělou léčbu zaplatila dalších 25 000 korun. Místo původní ceny tak poškozená zaplatila celkem 147 164 korun.

Podvodníci začali vyhrožovat

Žena požadovanou částku uhradila, štěňata však nedorazila. Podvodník pokračoval ve svém plánu a požadoval ještě 35 000 korun za dočasné umístění psů do pet centra.

„V tom okamžiku žena pochopila, že se stala obětí podvodu a další placení odmítla. Pachatelé jí proto dokonce vyhrožovali pokutou ve výši 80 000 korun za porušení smluvních podmínek i tím, že její chování nahlásí policii,“ sdělila Baláková.

Dopadení je málo pravděpodobné

Dotyčná se obrátila na policii a podala trestní oznámení. „My jsme v této věci už zahájili úkony trestního řízení pro přečin podvodu, nicméně jsme si vědomi toho, že je dopadení pachatele velmi málo pravděpodobné. Tito podvodníci bývají ve většině případů součástí mezinárodně organizovaného zločinu. Jsou to stejní lidé, kteří se na sociálních sítích vydávají za americké vojáky a podvodně získávají od osamělých žen jejich peníze,“ komentovala mluvčí.

Podvodníci dokážou citově vydírat

Pachatelé mnohdy své oběti citově vydírají, lidé jim pak snadno podlehnou v domnění, že zvířata zachrání a zaplatí požadovanou částku vyšší, než původně chtěli.

Policie proto apeluje na všechny, kteří si chtějí psa pořídit, aby se obrátili na registrované chovatele a prověřili si je mimo jiné na internetovém vyhledávači, kde mohou nalézt zkušenosti ostatních zákazníků. Nejlepší volbou je osobní odběr štěněte v chovné stanici a platba až po přesvědčení, že je vše v pořádku.

„Pokud chovatelé požadují za zvíře platbu předem, zbystřete svou pozornost. S vysokou pravděpodobností se bude jednat o pokus o podvod,“ varovala mluvčí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, podvodník, inzerce, štěňata, Liberecko, štěně, platba, Liberecký kraj, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Halama

Dobře jí tak,pokud má IQ tykve at platí ,tímhle stylem prodeje se podporují akorát množírny !!!

Sobota, 9. dubna 2022, 16:23Odpovědět

Žena zaplatila téměř sto padesát tisíc za dvě  štěňata, nedočkala se jich. Naletěla podvodníkovi  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.