Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Semily budou příští rok dohánět odložené projekty. V plánu je revitalizace sídliště i nové učebny

V Semilech plánují pro příští rok investice za 86,278 milionu korun, ve srovnání s letošním rokem je to o téměř 30 procent méně. Některé akce jako revitalizaci sídliště Jižní-Luční nebo výstavbu nových učeben na Základní škole Dr. Fr. L. Riegra ale radnice letos nedělala a přesunula je z úsporných důvodů na příští rok.

Zpoždění nabrala i výstavba mateřské školy, řekla starostka Lena Mlejnková. Do konce října tak město investovalo jen necelých 68 milionů korun. V Semilech počítají pro příští rok se schodkovým rozpočtem s příjmy 263,889 milionu korun, výdaje budou o 26,709 milionu vyšší.

Zadlužení Semil vzroste

Schodek pokryje radnice z peněz na svých účtech, na investice si chce ale ještě 20 milionů korun půjčit. Záměr spolu s rozpočtem schválilo zastupitelstvo. Zadlužení města se tak zvýší. Na konci listopadu měly Semily 93,127 milionu korun nesplacených dlouhodobých úvěrů, dalších 39,632 milionu korun vyčerpala radnice z revolvingového úvěru určeného na předfinancování nové mateřské školy. Tyto peníze by se ale měly městu po vyúčtování na dotacích vrátit.

Semily se dočkají nové mateřské školky, po třech letech se podařilo získat peníze

Vedení města Semily se raduje. A má k tomu dobrý důvod! Po letech se jim podařilo uspět v žádosti o dotaci na novou mateřskou školku. Díky tomu vyroste školka pro 110 dětí.

Výstavba nové mateřské školy pro 110 dětí je největším projektem města v posledních letech. Akce za více než sto milionů korun začala loni v dubnu demolicí staré školky.

Výstavba nové školky je jedou z priorit města, stavba se ale zkomplikovala už při zakládání a projekt nabral zhruba pětiměsíční zpoždění. Děti se tak budou stěhovat až příští rok na jaře. Do příštího roku radnice přesunula i revitalizaci sídliště, náklady se kvůli růstu cen materiálů a stavebních prací zvýšily zhruba o třetinu na 18 milionů, šest milionů získala ale radnice ze státních fondů.

Pro letošní rok připravili v Semilech rozpočet s příjmy 240,410 milionu korun a výdaji zhruba o 54 milionů korun vyššími. Do investic mělo jít přes 120 milionů korun.

Ještě větším problémem než růst stavebních nákladů je podle Mlejnkové zvýšení cen energií. „Máme 2,5násobek na plynu a trojnásobek na elektřině," řekla starostka. Městu letos skončily smlouvy na dodávky, a tak muselo na burze nakoupit na další rok. „Nakoupili jsme jen na rok a doufáme, že se nám na ten příští podaří nakoupit výhodněji," řekla. O sedm milionů korun tak vzrostou podle starostky náklady města a jeho organizací. Podobnou částku musí město přidat sociálním službám, dotace pro ně se podle Mlejnkové prakticky zdvojnásobila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skalní města

Štítky správa, hospodářství, Semily, sídliště, revitalizace, projekt, Lena Mlejnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semily budou příští rok dohánět odložené projekty. V plánu je revitalizace sídliště i nové učebny  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.