Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rozšíření hlavního tahu od Svoru zkomplikuje v příštím roce dopravu na Českolipsku

Dopravu na Českolipsku zkomplikují v příštím roce práce na rozšíření hlavního tahu I/9 od Svoru na Nový Bor. Frekventovaný úsek chce Ředitelství silnic a dálnic ČR rozšířit o další dva pruhy a křižovatku silnic I/9 a I/13 přestavět na kruhový objezd.

Stavba zhruba za 700 milionů korun je naplánována na dvě stavební sezony, řekl ředitel liberecké Správy ŘSD Jan Wohlmuth. ŘSD teď hledá dodavatele, lhůta pro podání nabídek končí 20. ledna.

Silnice je součástí tahu na Rumburk a dál do Německa, denně tudy projíždějí v obou směrech tisíce automobilů, vysoký podíl má kamionová doprava. Podle odhadů tudy v roce 2035 projede denně až 17 000 automobilů, aby komunikace nápor zvládla je nutné ji rozšířit na čtyři pruhy. „Úsek je dlouhý zhruba tři kilometry, součástí stavby je velká okružní křižovatka, na kterou v budoucnu naváže obchvat Svoru," doplnil Wohlmuth. Rozšíření se bude dělat za provozu, řidiči tam proto musí počítat s omezeními.

Dnes se otevřela okružní křižovatka v Zahrádkách, finální práce pokračují

Ředitelství silnic a dálnic České republiky dokončuje stavbu okružní křižovatky křižovatky v obci Zahrádky na Českolipsku. Dnes dopoledne se do tohoto úseku vrátil plný provoz. Informovala o tom, mluvčí ŘSD ČR Dana Zikešová.

Práce by měly začít na jaře

Stavba by měla začít na jaře a zasáhne přilehlou Chráněnou krajinnou oblast Lužické hory, silnice totiž tvoří jednu z jejích hranic. Kvůli rozšíření komunikace na dvojnásobek bude také nutné vykácet podél ní pás lesa na obou stranách. Zrušena bude na nové silnici autobusová zastávka ve směru na Cvikov kvůli bezpečnosti cestujících. Autobusy proto budou zajíždět do Svoru. V opačném směru zůstane zastávka zachována, od provozu ji oddělí ostrůvek.

Rozšíření Cyklostezky sv. Zdislavy přitáhne turisty i ochrání lidské životy

Jednou z nejvýznamnějších stezek pro cyklisty v Libereckém kraji bude po svém dokončení Cyklostezka svaté Zdislavy. Společně se na jejím vzniku podílí města, obce a Liberecký kraj. Celková délka Cyklostezky Svaté Zdislavy je 37 kilometrů. Při...

Rozšířená silnice bude za mimoúrovňovou křižovatkou u Nového Boru navazovat na obchvat dokončený před pěti lety, kde jsou tři pruhy. Stavba počítá se dvěma mosty přes migrační trasy, které mají zajistit pohyb zvěře mimo silnici. V současné době jsou na tomto lesním úseku kvůli střetům se zvěří často dopravní nehody. Před Svorem se připravuje také stavba 50metrové lávky na cyklotrase sv. Zdislavy, která vede v místech zrušené železniční trati Svor – Jablonné v Podještědí. Lávka, která zajistí bezpečný přejezd silnice pro cyklisty, ale není součástí stavby. Na přípravě stavby se pracuje už osm let, hotová by měla být podle Wohlmutha v roce 2024.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky silnice, stavby, ŘSD, Českolipsko, Svor, okres Česká Lípa, Ředitelství silnic a dálnic, Nový Bor, Německo, Rumburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Rozšíření hlavního tahu od Svoru zkomplikuje v příštím roce dopravu na Českolipsku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.