Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ODS ve vedení města končí. Koaliční partneři mu vypověděli smlouvu

, aktualizováno 15. dubna 2024, 21:29

Starostové pro Liberecký kraj společně s TOP 09 a KDU-ČSL, ANO 2011 a Českou pirátskou stranou dnes ve vzájemné shodě vypověděly ODS společně se Sportovci koaliční smlouvu. Rozhodnutí je vyústěním korupčního skandálu, který zamával děním ve městě v minulém týdnu. Výsledkem bylo mimo jiné obvinění náměstka a člena rady Petra Židka (ODS) z korupčního jednání. Židek dnes ráno na své funkce rezignoval.

Podle společného prohlášení SLK s TOP 09, ANO 2011 a Pirátů budou ostatní koaliční strany pokračovat ve vedení města i nadále ve spolupráci.

 „Velmi dobře si uvědomujeme, jak zásah policie a v médiích popsaná obvinění šokovala liberecké občany, stejně jako nás samotné. Za této situace už nemůžeme s ODS ve vedení města spolupracovat, protože ztratila naši důvěru. Naopak máme jasný úkol pro další měsíce – nadále poskytovat maximální asistenci policii při vyšetřování a také provést hloubkovou kontrolu všech podezřelých kroků doposud obviněných osob. To je ostatně i důvod, proč jsem se dnes obrátil na respektovanou organizaci Transparency International a požádal ji o spolupráci při prověření zakázek. Uděláme vše pro to, abychom pomohli zpřetrhat jakékoliv podezřelé klientelistické sítě a obnovit důvěru v město jako instituci,“ uvedl v prohlášení primátor města Jaroslav Zámečník (SLK).

Dodal, že podle všeho šlo o individuální selhání dvou osob, tedy náměstka Židka a jednoho z úředníků, dnes obviněného a vazebně stíhaného již bývalého vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera.

Obviněný náměstek za ODS Židek rezignoval. Večer se rozhodne o dalším směřování liberecké městské rady

Náměstek libereckého primátora za ODS Petr Židek dnes rezignoval na svou funkci ve vedení města, tedy funkci náměstka a člena rady. Vzdal se také pozice předsedy dozorčí rady dopravního podniku, místo městského zastupitele opouštět ale nebude....

Resort bývalého náměstka Židka, tedy správa majetku a sport, je dočasně svěřen primátorovi. Koaliční strany nyní povedou debatu o tom, která převezme tuto agendu a obsadí uvolněné místo v Radě města Liberce.

S koaličními partnery budeme nyní intenzivně diskutovat o řešení této nepříjemné situace. Nyní je ale klíčové to, že vzájemná důvěra SLK, ANO a Pirátů zůstává beze změny a pokračujeme v naší práci pro Liberec. Koaliční smlouva vyžaduje pouze dílčí aktualizaci v podobě ukončení spolupráce s ODS a převzetí gesce. Jinak ale naše spolupráce funguje a může pokračovat,“ uvedla po jednání náměstkyně za ANO Šárka Prachařová.

S postupem souhlasí i Piráti s tím, že dojde také k aktualizaci programového prohlášení. „Naše priority pro město jsou v programovém prohlášení nastaveny dobře. Současná situace nás ale zároveň potkala téměř v polovině volebního období a rozhodli jsme se ji proto využít pro doplnění některých našich cílů,“ dodal náměstek za Piráty Jan Hruška.

ODS nyní počítá s tím, že postoupí do opozice. „Petr Židek už není členem ODS, ale mandát od voličů v zastupitelstvu je spojený se jménem a tudíž legitimní. Nyní bude zastupitel nezařazený," konstatoval k aktuální situaci Petr Beitl, předseda krajského sdružení ODS a dodal: „Situaci vnímám intenzivně a je to pro mne obrovské zklamání. Z pozice předsedy i poslance jsem se spolu s kolegy léta snažil o vylepšení jména ODS a přes noc se to takhle zlomí." Doplnil, že občanští demokraté se nyní budou chystat především na sestavení kandidátky do krajských voleb. „Z každé krize se dá vytvořit další šance a každý konec je začátkem něčeho nového," konstatoval předseda krajské ODS. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky koalice, rada města, ODS, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Virago

Souhlas a DPMLJ by měli prověřit zpětně až do doby, kdy si tam z radnice dosadili své koně, Pabišku a Sosnu, kteří dělali přesně to, co dostali od Šolce a Žídka za úkol. Po roce jejich vegetování v DPMLJ vyházeli bez jediného důvodu pár lidí z vedení dopravního úseku a některé bez koruny odstupného a jediné výtky k jejich práci a to vše jen proto, že potřebovali jejich místa pro své patolízaly a donašeče a osoby, které jim půjdou ve všem na ruku. Vyhozeni byli téměř na hodinu pod nátlakem a pohrůžkami, že pokud nepodepíší dohody, bude jim doručeno několik vytýkacích dopisů, znemožněn vstup do prostor podniku a v zápočtovém listu jim bude svítit paragraf. No praktiky vskutku parádní a vše s požehnáním předsedy odborů DPMLJ .

Úterý, 16. dubna 2024, 19:25Odpovědět

Důvěra? Nám je u prdele vaše "interní důvěra" ( = posranost, co bude, když se provalí další věci, hlavně na Starosty). MY NEVĚŘÍME VÁM. SKONČILI JSTE.

Úterý, 16. dubna 2024, 10:19Odpovědět

Tomáš Tománek

Zvláštní, že se pořád někde dějí nějaké nepravosti a nelogičnosti.

Úterý, 16. dubna 2024, 10:18Odpovědět

Následovat budou kauzy Centrum Buriana (Šolc) = stopka od Papíráku po Linserku, opět se NCOZ podívá do Dopravního podniku (Šolc). A až dá Syner a Metrostav karty na stůl, položí vás všechny. A už teď je jasné, že liberecký bazén je v hajzlu. Jeho osud bude podobný jako zažívá Jubilejní kostel, kdy se bohužel zatím nenašel soudce, který by tu svini Půtu poslal do kriminálu.

Úterý, 16. dubna 2024, 10:15Odpovědět

Zámečníku, ty vole, nikoho to nešokovalo :-D Sbal si švestky, jděte se Starosty do hajzlu a za sebou odtáhněte Půtu. Jedny svině to pečou se Synerem, druhý s Metrostavem. Náplavka jde za Synerem, Liďáky zase za Metrostavem. Jen tupá liberecká ovce se nepodívá na vztahy mezi Brexem/Metrostavem a CL-Evans/Synerem. A jestli si čurák Janďourek myslí, že mu projde Linserka/terasy, tak je na omylu. Stejně tak Šolc a Centrum Buriana. Potáhněte VŠICHNI. Zda dobrovolně, nebo za doprovodu Policie, je věc další. Máte měsíc na odstoupení. Věřte tomu, že další čistky budou následovat. Tohle není konečná.

Úterý, 16. dubna 2024, 10:07Odpovědět

Milan Starec

Věřím, že lidé nemají tak krátkou paměť a na podzim nebudou volit na kraj tu samou ODS, která je etalonem liberecké korupce a klientelismu.

Úterý, 16. dubna 2024, 09:40Odpovědět

Volte Syner nebo Metrostav, nakonec si to rozdělí. Buď ta pakáž půjde z radnice i Kraje celá, nebo to nemá řešení.

Úterý, 16. dubna 2024, 10:16Odpovědět

ODS ve vedení města končí. Koaliční partneři mu vypověděli smlouvu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.