Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vedení Liberce chce zdvojnásobit poplatek za ubytování. Turisté mají platit 40 korun za noc

Vedení Liberce chce zdvojnásobit poplatek z pobytu v hotelech či penzionech na území stotisícového města. Nyní je sazba pro hosta 19 korun za noc, od letošního července by to mělo být 40 korun. O navýšení tohoto poplatku v novele vyhlášky budou zastupitelé města rozhodovat na konci března, informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Poplatek za ubytování se Libere chystá navýšit téměř po 20 letech. Sazbu z 19 na 40 korun chtěla radnice původně zvýšit už od ledna 2021. Tehdy ale nakonec od toho ustoupila s ohledem na to, že dostala od státu více peněz v takzvaném kompenzačním daňovém balíčku za výpadek v příjmech ze sdílených daní.

Od navýšení tohoto poplatku podle primátora očekávají, že z něj získají ročně skoro 12 milionů korun. „Podle programového prohlášení máme dohodu, že tyto vybrané prostředky zůstanou v oblasti cestovního ruchu, prezentace města a podobně," dodal Zámečník.

V Liberci bylo ke konci minulého roku 4338 lůžek v 54 ubytovacích zařízeních od čtyřhvězdičkových hotelů až po kemp. V letech 2020 a 2021, které nepříznivě ovlivnila pandemie covidu, získala radnice z poplatku za pobyt ročně necelé čtyři miliony korun. Loni to bylo 5,84 milionu korun, to znamená přes 307 tisíc plateb za noc a osobu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CPI Hotels

Štítky ČR, správa, hotely, turistika, Liberec, peníze, ubytování, poplatek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Liberce chce zdvojnásobit poplatek za ubytování. Turisté mají platit 40 korun za noc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.