Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

SRPEN NA DRBNĚ: Filmaři v Liberci, hokejový talent i výročí okupace

I během druhé poloviny prázdnin se v Libereckém kraji děla celá řada věcí, u kterých Liberecká Drbna nemohla chybět. Nejdůležitější témata jsme pro vás připravili do následujícího přehledu.

Příběh mladé lékařky Moniky, která žije s partnerem v Jablonci nad Nisou a dojíždí pracovat do liberecké nemocnice točí od pondělí v Liberci filmaři. Dnes natáčeli v lesoparku na Králově Háji ústřední scény příběhu, zítra budou na stejném místě pokračovat. Snímek ponese název Mistryně, autorem scénáře a zároveň režisérem je Bohdan Karásek a jednu z hlavních rolí svěřil Jiřímu Havelkovi. Diváci by mohli film v televizi a posléze v kinech vidět od léta nebo podzimu roku 2026. 

Filmaři točí v Liberci nový český film Mistryně. Dnes natáčeli v lesoparku na Králově Háji

Příběh mladé lékařky Moniky, která žije s partnerem v Jablonci nad Nisou a dojíždí pracovat do liberecké nemocnice točí od pondělí v Liberci filmaři. Dnes natáčeli v lesoparku na Králově Háji ústřední scény příběhu, zítra budou na stejném místě...

Po dvanácti letech začne rekonstrukce libereckého kina Varšava. Od roku 2012 se rekonstrukce řešila, až nyní ale opravdu začne. Vedení města vybralo firmu, která ji za 61 milionů korun provede. Začít se má ještě v září a práce potrvají osmnáct měsíců.

Rekonstrukce kina Varšava má začít v září. Vyjde na více než šedesát milionů

Po dvanácti letech začne rekonstrukce libereckého kina Varšava. Od roku 2012 se rekonstrukce řešila, až nyní ale opravdu začne. Vedení města vybralo firmu, která ji za 61 milionů korun provede. Začít se má ještě v září a práce potrvají osmnáct...

O půlnoci 21. srpna 1968 začal jeden z nejtemnějších dnů československé historie. Právě v tu chvíli hranice republiky začaly překračovat tanky, letadla a další vozidla. Začala invaze spřátelených armád. Okupace pak trvala až do roku 1989. Jak ale ten osudný den probíhal v Liberci? Pojďme si ho připomenout.

Iditě domoj. Tankům se před šestapadesáti lety postavily v ulicích Liberce stovky lidí

O půlnoci 21. srpna 1968 začal jeden z nejtemnějších dnů československé historie. Právě v tu chvíli hranice republiky začaly překračovat tanky, letadla a další vozidla. Začala invaze spřátelených armád. Okupace pak trvala až do roku 1989. Jak ale...

Podobu kabiny pro novou lanovou dráhu na Ještěd v Liberci vytvoří ještě letos designérka Anna Marešová a její studio. Marešová je kromě jiného autorem návrhu designu pro chystané nové vozy lanovky na pražském Petříně. Liberec zaplatí firmě Marešové za vytvoření designerské studie kabiny pro ještědskou lanovku zhruba 2,4 milionu korun.

Jak bude vypadat lanovka na Ještěd? Město její návrh svěřilo designérce Marešové

Podobu kabiny pro novou lanovou dráhu na Ještěd v Liberci vytvoří ještě letos designérka Anna Marešová a její studio. Marešová je kromě jiného autorem návrhu designu pro chystané nové vozy lanovky na pražském Petříně. Liberec zaplatí firmě Marešové...

Během vteřiny se rodině Mikových otřásl svět. Mladý řidič jim ve čtvrtek 25. července večer u Obory vjel do cesty. Tatínek na místě zemřel, jeho žena a tři synové museli s vážnými zraněními do nemocnice. Na pomoc rodině nyní vznikla sbírka.

Při tragické nehodě přišli o otce, chlapci zůstávají v nemocnici. Na podporu rodiny vznikla sbírka

Během vteřiny se rodině Mikových otřásl svět. Mladý řidič jim ve čtvrtek 25. července večer u Obory vjel do cesty. Tatínek na místě zemřel, jeho žena a tři synové museli s vážnými zraněními do nemocnice. Na pomoc rodině nyní vznikla sbírka.

S projektem, který by mohl využít střechy hal a logistických center, přišla doktorandka liberecké univerzity Tereza Nalezená. Její pilotní hydroponická farma na střeše jedné z univerzitních budov ukazuje, že může střechu až o dvacet stupňů ochladit.

Jak využít střechy hal? Doktorandka liberecké univerzity přišla s hydroponickou farmou

S projektem, který by mohl využít střechy hal a logistických center, přišla doktorandka liberecké univerzity Tereza Nalezená. Její pilotní hydroponická farma na střeše jedné z univerzitních budov ukazuje, že může střechu až o dvacet stupňů ochladit.

Liberečtí hokejisté si letní přípravu zpestřili modelovým utkáním proti Kolínu. Výsledek až tak důležitý není, v kádru se ale objevila řada talentů z liberecké akademie. Jedním z nich byl i Lukáš Kachlíř, který v září oslaví teprve patnácté narozeniny. Stal se tak nejmladším hráčem, který si kdy zahrál za áčko Tygrů. A navíc si připsal i asistenci.

Na azylový dům chce přestavět Liberec pětipodlažní městský objekt naproti bývalé Textilaně, v němž bývala za první republiky i mýtnice pro výběr takzvaného dlažebného. Azylový dům bude sloužit zřejmě pro matky s dětmi a jeho kapacita bude 25 míst. Náklady na přestavbu nevyužívaného stoletého domu radnice odhaduje na 50 milionů korun a pokusí se na ni získat dotaci z Národního plánu obnovy. Pokrýt by mohla až dvě třetiny nákladů.

Chátrající dům u bývalé Textilany chce Liberec za 50 milionů přestavět na azylový dům

Na azylový dům chce přestavět Liberec pětipodlažní městský objekt naproti bývalé Textilaně, v němž bývala za první republiky i mýtnice pro výběr takzvaného dlažebného. Azylový dům bude sloužit zřejmě pro matky s dětmi a jeho kapacita bude 25 míst....

Po jedenácti letech se s Chrastavou rozloučil tamní farář Radek Vašinek. Církev ho převelela do Prahy. Chrastava zůstává bez stálého faráře. 

S Chrastavou se po 11 letech rozloučil oblíbený farář Radek Vašinek, byl převelen do Prahy

Po jedenácti letech se minulý týden s Chrastavou rozloučil tamní farář Radek Vašinek. Církev ho převelela do Prahy. Chrastava zůstává bez stálého faráře.

S Libercem má dva tituly jako hráč, působil tu jako sportovní ředitel. Proto Janu Nezmarovi dávalo smysl přijít s projektem, aby Slovan byl znovu úspěšný. Celý klub je proto v přestavbě, mění se vlastně všechno. Nyní generální ředitel odpovídal v klubovém videu na otázky spojené s tvorbou kádru, výchovou mladých hráčů, ale třeba i o návštěvách na stadionu U Nisy.

Jan Nezmar o změnách ve Slovanu, rozvoji hráčů i skladbě kádru. Máme vizi, bodů ale mohlo být víc, říká

S Libercem má dva tituly jako hráč, působil tu jako sportovní ředitel. Proto Janu Nezmarovi dávalo smysl přijít s projektem, aby Slovan byl znovu úspěšný. Celý klub je proto v přestavbě, mění se vlastně všechno. Nyní generální ředitel odpovídal v...

Čtrnáctiletá Tereza Chládková z Liberce působí tiše, klidně a nenápadně. Obrovský fotbalový talent, který si z velkých turnajů odváží ocenění za nejlepší střelkyni byste v ní na první pohled nehledali. Když jí ale uvidíte na hřišti, bude vám jasné, že se díváte na výjimečnou hráčku. Aktuálně má za sebou turnaj krajských výběrů hráček do 15 let Kouba Cup, ze kterého si titul nejlepší střelkyně turnaje za 16 vstřelených gólů odvezla také. Teď Terka Chládková čeká, zda uvízne v hledáčku trenérky dívčí reprezentace do 15 let a její kariéra se posune směrem, kterým sama vyhlíží. Terka Chládková je naše další neobyčejná. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koláž Liberecké Drbny

Štítky přehled, srpen, liberec, neobyčejní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SRPEN NA DRBNĚ: Filmaři v Liberci, hokejový talent i výročí okupace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.