Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Vraťáku se otevřel nový pumptrack. Pomáhal ho tvořit i mistr světa Tomáš Slavík

Originálním místem pro zábavu, sport i rekreaci se můžou nově pochlubit Vratislavice nad Nisou, kde se dnes slavnostně otevřel nový pumptrack, se skill centrem a trailovovými dráhami. Vyžití tak zde najdou jak nejmenší cyklisté, tak zdatní jezdci.

Pumptrack za dva miliony korun vyrostl na svahu nad hasičárnou s výhledem na Ještědský hřeben. Prudké zatáčky, skoky, hupy i lávky na trénink koordinace a přesnosti. To vše zde čeká na malé i velké cyklisty. Za promyšleným systémem stojí společnost Dirty Parks. Na výstavbě se ale podílel i přední jezdec a několikanásobný mistr světa ve fourcrossu Tomáš Slavík. „Pomohl jsme navrhnout pumptrack tak, aby se zde mohl odjet i závod světových kvalit,“ říká Slavík o vratislavickém pumptracku.

Zábava pro všechny, od začátečníků po závodníky

Místní bikeři po podobném místě už dlouhou dobu volali a ve Vratislavicích se jejich přání proměnilo v realitu. Současně tak Městský obvod reaguje na trendy, mezi které se v posledních letech pumptrack protlačil. Kromě pumptracku se na svahu nad Vraťákem nachází i skill centrum pro začátečníky.

Ti se zde mohou naučit základy, vyzkoušet si různé povrchy a jízdu přes překážky. A kdo si troufne, může si sjet i dvě singltrackové trasy. „Jeden trail je lehčí a druhý náročnější,“ komentuje biker. Traily jsou rozlišeny barevně na modrý a červený, který obsahuje i skoky a prudší zatáčky.

Díky originálnímu navržení pumptracku se zde mohou v budoucnu pořádat i světové závody. Stejně tak ale může posloužit místním dětem jako odpolední zábava po škole. „Zastávám názor, že dětem nestačí zákaz trávit čas u počítače a televize, ale je nutné jim nabídnout atraktivní alternativu,“ uvádí starosta Vratislavic Lukáš Pohanka, který si sám už jízdu na pumptracku vyzkoušel, ač podle svých slov není zrovna zapálený cyklista.

Bikeři si mohou zablbnout i soupeřit

Na svah může vyrazit jednotlivec, skupinka i rodina. Díky vybudování shodných polovin mohou lidé i porovnat své síly a nasbírané zkušenosti. A nové zázemí vítají i sportovní oddíly a spolky, jako například North Bike Club. „O pumptracku se v Liberci mluví již několik let, ale stále tu chybí. Proto vítám, že se ve Vratislavicích do tohoto záměru pustili,“ sděluje předseda bike klubu Jan Němec.

Komu se podaří projet všechny tratě a bude si dostatečně důvěřovat, může se časem přesunout i na náročnější místa. Podle závodníka Tomáše Slavíka je ale třeba na sjezd takové Dobré vody v Jablonci potřeba opravdu potrénovat. „Dobrá voda je prakticky nejtěžší fourcrossová trať na světě, takže tam to chce opravdu potrénovat,“ dodává s úsměvem.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dirtyparks, Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberecký, Vratislavice nad Nisou, pumptrack, trail, bike, Tomáš Slavík, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, cyklista, svah, Dobrá voda, a.s., Jan Němec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vraťáku se otevřel nový pumptrack. Pomáhal ho tvořit i mistr světa Tomáš Slavík  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.