Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ÚNOR 2021: Jaká témata Liberecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

O čem Liberecká Drbna v únoru psala? co vás nejvíce zaujalo? Připravili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího. A nebojte, koronaviru tu bude opravdu jen trošku. I přes pandemii se totiž děje stále celá řada zajímavých věcí. Tak pojďme na to.

Vyhlídka v Jizerkách

V rámci diplomové práce vytvořila studentka Fakulty umění a architektury Eliška Látalová vyhlídku na hvězdnou oblohu. Aktuálně je objekt umístěn v parku za budovou G, autorka by ho ale ráda přemístila přímo do Jizerek.

Studentka vytvořila vyhlídku, kterou by ráda umístila do Jizerek. Správa z nápadu nadšená není

V rámci diplomové práce vytvořila studentka Fakulty umění a architektury Eliška Látalová vyhlídku na hvězdnou oblohu. Aktuálně je objekt umístěn v parku za budovou G, autorka by ho ale ráda přemístila přímo do Jizerek.

Gillian Anderson natáčí na Liberecku

Na Liberecku se natáčí nejnovější film režiséra Marka Forstera Bílý ptáček podle předlohy grafické novely White bird: A wonder story spisovatelky R. J. Palacio. Ve válečném příběhu židovské dívky si zahraje i Gillian Anderson, která je v Česku od konce minulého týdne. Filmaři natáčeli na Ještědu, poté se přesunuli na Grabštejn.

Další filmová hvězda na Liberecku. Gillian Anderson natáčí film Bílý ptáček

Na Liberecku se natáčí nejnovější film režiséra Marka Forstera Bílý ptáček podle předlohy grafické novely White bird: A wonder story spisovatelky R. J. Palacio. Ve válečném příběhu židovské dívky si zahraje i Gillian Anderson, která je v Česku od...

Nechte děti trénovat, vyzval trenér Slovanu

Patří k těm, kteří se od počátku nemohou smířit s řadou protikoronavirových omezení. Trenér Slovanu Pavel Hoftych po vítězném utkání přišel na tiskovou konferencí se šátkem s nápisem „Nechte děti trénovat a soutěžit!“ „Není v tom zdravý rozum,“ vadí Hoftychovi.

Na děti prdíme, je mi jich líto, apeluje na vládu trenér Slovanu Pavel Hoftych

Patří k těm, kteří se od počátku nemohou smířit s řadou protikoronavirových omezení. Trenér Slovanu Pavel Hoftych po vítězném utkání přišel na tiskovou konferencí se šátkem s nápisem „Nechte děti trénovat a soutěžit!“ „Není v tom zdravý rozum,“...

Baťa opustil Baťu

Jeden ze symbolů předválečného českého Liberec, obchodní dům Baťa na Soukenném náměstí, už dále nebude Baťa. Značka v únoru opustí původní objekt postavený právě jako prodejnu bot ve třicátých letech minulého století. Stěhování ale není tak úplně dobrovolné, majitel budovy společnosti neprodloužil smlouvu. Prodejna se stěhuje do Obchodního centra Nisa, objevit by se ale měla nejspíš i v OC Forum. 

Baťa se loučí s Baťou. Prodejna obuvi se stěhuje z centra Liberce do OC Nisa

Jeden ze symbolů předválečného českého Liberec, obchodní dům Baťa na Soukenném náměstí, už dále nebude Baťa. Značka už za pár dní opustí původní objekt postavený právě jako prodejnu bot ve třicátých letech minulého století. Stěhování ale není tak...

Přehrada v Jablonci se má proměnit

Přehrada patří bezesporu mezi to nej, co Jablonec místním i turistům nabízí. Nyní má projít okolí vodní nádrže velkou proměnou. Náhledy na projekt za deset milionů se různí. S myšlenkou výrazněji zasáhnout do vzhledu okolí jablonecké přehrady si radnice pohrávala už spoustu let. K činu ale přistoupila až loni, kdy vyhlásila architektonickou soutěž. Projekt, jehož vítězem se stal ateliér Prokš Přikryl architekti, by měl přinést návštěvníkům nové šatny, převlékárny i sprchy a občerstvení.

Jablonecká přehrada se dočká nového zázemí. Názory na novou podobu se ale rozcházejí

Přehrada patří bezesporu mezi to nej, co Jablonec místním i turistům nabízí. Nyní má projít okolí vodní nádrže velkou proměnou. Náhledy na projekt za deset milionů se různí.

Zahrádkářská kolonie v Ruprechticích bez povolení

Prudký svah v ulici U Obrázku byl vždycky vlastně jen loukou. Právě kvůli sklonu svahu se zde nestavělo, i když pozemek je vedený jako stavební. To se ale na podzim změnilo. Jenže domy tu nebudou, vyroste zde zahrádkářská kolonie s devatenácti zahrádkami. A právě to vadí některým sousedům, podle kterých dojde k zhoršení životních podmínek v lokalitě.

V Ruprechticích roste kolonie zahrádek. Bojíme se hluku i zhoršení podmínek pro život, vadí místním

Prudký svah v ulici U Obrázku byl vždycky vlastně jen loukou. Právě kvůli sklonu svahu se zde nestavělo, i když pozemek je vedený jako stavební. To se ale na podzim změnilo. Jenže domy tu nebudou, vyroste zde zahrádkářská kolonie s devatenácti...

Rekonstrukce Uranu

Na jaře roku 2019 vedení město představilo plán rekonstrukce budovy Uran v ulici 1. máje. Na podzim stejného roku pak ukzalo návrh, jak bude opravená budova vypadat. S Uranem se ale stále nic neděje. Jak to tedy s rekonstrukcí vypadá nyní? Město chce na jaře vybrat firmu, která rekonstrukci provede, samotné práce pak nejspíš začnou příští rok a trvat mají asi tři čtvrtě roku.

Rekonstrukce Uranu začne nejspíš příští rok. V budově má vzniknout zázemí pro autobusák

Na jaře roku 2019 vedení město představilo plán rekonstrukce budovy Uran v ulici 1. máje. Na podzim stejného roku pak ukzalo návrh, jak bude opravená budova vypadat. S Uranem se ale stále nic neděje. Jak to tedy s rekonstrukcí vypadá nyní? Město...

Zlato pro Makulu

Životního úspěchu dosáhla Markéta Davidová na mistrovství světa ve slovinské Pokljuce. V individuálním vytrvalostním závodě neminula jediný terč a získala titul světové šampionky. Biatlonistka z Janova nad Nisou tak získala první medaili na velké akci v kariéře a také první medaili pro českou výpravu na mistrovství.

Zlato pro Markétu Davidovou. Biatlonistka z Janova ovládla vytrvalostní závod na světovém šampionátu

Životního úspěchu dosáhla Markéta Davidová na mistrovství světa ve slovinské Pokljuce. V individuálním vytrvalostním závodě neminula jediný terč a získala titul světové šampionky. Biatlonistka z Janova nad Nisou tak získala první medaili na velké...

Jak se žije lidem s Turówem za zády

Česko bude kvůli Turówu žalovat polskou stranu u Soudního dvora EU. Může se zdát, že českých vesniček nalepených na polských hranicích se celá situace zas tolik nedotýká. Některé domy tu stály stovky let a jistě i další staletí překonají. Jenže v těchto domech žijí lidé, kteří musí denně čelit dopadům těžby z blízkého hnědouhelného dolu. Bojí se o naprosto základní věci jako jsou čisté ovzduší nebo voda, které většina z nás bere jako naprostou samozřejmost.

Voda kolem Turówa je stále vzácnější. Místní žijí v nejistotě s dolem doslova za zády

Česko bude kvůli Turówu žalovat polskou stranu u Soudního dvora EU. Může se zdát, že českých vesniček nalepených na polských hranicích se celá situace zas tolik nedotýká. Některé domy tu stály stovky let a jistě i další staletí překonají. Jenže v...

Ženské ostatky? Plastová panna

Nepříjemné chvíle prožili pracovníci Severočeských komunálních služeb (SKS) v Hrádku nad Nisou. Při svozu tříděného papíru na ně totiž vykoukla erotická pomůcka ve tvaru ženy. V první chvíli ale mysleli, že jde o torzo ženského těla.

Ženské ostatky? Popeláři chtěli volat policii, byla to silikonová panna

Nepříjemné chvíle prožili pracovníci Severočeských komunálních služeb (SKS) v Hrádku nad Nisou. Při svozu tříděného papíru na ně totiž vykoukla erotická pomůcka ve tvaru ženy. V první chvíli ale mysleli, že jde o torzo ženského těla.

Politická korida

Jak převést městské podíly v družstevních bytech. To je téma, které poslední měsíce hýbe Libercem. Týká se totiž několika tisíc Liberečáků. Ti měli podíly dostat po dvaceti letech zdarma, to ale vedení města nakonec odmítlo a od té doby se řeší, co s tím. V dalším díle Politické koridy jsme se proto zeptali zástupců jednotlivých zastupitelských klubů na to, jak situaci řešit.

POLITICKÁ KORIDA: Jak se má město vypořádat s družstevníky?

Jak převést městské podíly v družstevních bytech. To je téma, které poslední měsíce hýbe Libercem. Týká se totiž několika tisíc Liberečáků. Ti měli podíly dostat po dvaceti letech zdarma, to ale vedení města nakonec odmítlo a od té doby se řeší,...

Začalo očkování ve velkokapacitních centrech

V Libereckém kraji v únoru otevřela velkokapacitní očkovací centra. Ta se potýkají s jedním velkým problémem - -nedostatkem vakcín. V Liberci vzniklo nové centrum společnými silami Krajské nemocnice Liberec a Libereckého kraje. „Jsem moc rád, že po všech úvahách jsme zvolili toto místo,“ uvedl generální ředitel KNL Richard Lukáš a pokračoval: „Snažili jsme se očkovací centrum vybudovat co možná nejpřátelštější a zároveň dostatečně přehledné.“

Očkovací centra v Liberci i na dalších místech jsou připravena. Otevřou se v pondělí

V pondělí začne fungovat v Libereckém kraji pět velkokapacitních očkovacích center. Budou Jablonci, České Lípě, Jilemnici, Semilech a také v budově D Krajského úřadu v Liberci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky únor, 2021, přehled, témata, pandemie, Liberecký, kraj, Liberec, korida, Drbna.cz, Liberecký kraj, Gillian Andersonová, dům, uran, přehrada, rekonstrukce, Jizerské hory, Česko, Raquel J. Palacio, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Jo takže ještě sumáře - měsíční, čtvrtletní, pak začnete vydávat "před rokem, před pěti lety, vzpomínky? Jestli nemáte o čem psát, tak se na to vykašlete.

Čtvrtek, 4. března 2021, 09:12Odpovědět

ÚNOR 2021: Jaká témata Liberecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.