Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ROK 2023: Přehled událostí v Libereckém kraji. Otevřený Liebiegův palác, velké stavby i bourání ikon

LEDEN 2023

Z trestných činů výtržnictví a nebezpečného vyhrožování obvinila policie v Jablonci nad Nisou čtyřicetiletého muže. Ten vtrhl do základní školy, kde v ředitelně slovně a poté i fyzicky napadl ředitelku. Událost se odehrála ve středu a už v pátek byl ve zkráceném trestním řízení potrestán soudem a odešel s podmínkou.

Muž v Jablonci napadl ředitelku školy a vyhrožoval jí i střelnou zbraní

Z trestných činů výtržnictví a nebezpečného vyhrožování obvinila policie v Jablonci nad Nisou čtyřicetiletého muže. Ten vtrhl do základní školy, kde v ředitelně slovně a poté i fyzicky napadl ředitelku. Událost se odehrála tento týden ve středu a...

Byl ve znamení prezidentské volby. Novým prezidentem České republiky se stal Petr Pavel, který vyhrál i v Libereckém kraji. Generál ve výslužbě získal většinu i v okresních městech kraje, jen v České Lípě těsně vyhrál předseda ANO Andrej Babiš. Účast byla o něco větší než v prvním kole, k urnám dorazilo 69,33 procent voličů, tedy o dvě procenta více než před dvěma týdny.

Nový prezident Pavel ovládl i Liberecký kraj. Vyhrál v Liberci i Jablonci, Babiš udržel Českolipsko

Novým prezidentem Česka se stal Petr Pavel, který vyhrál i v Libereckém kraji. Generál ve výslužbě získal většinu i v okresních městech kraje, jen v České Lípě těsně vyhrál předseda ANO Andrej Babiš. Účast byla o něco větší než v prvním kole, k...

ÚNOR 2023

Stala se první vražda roku. Policejní vyšetřovatel zahájil trestní stíhání šestapadesátiletého muže, který se měl dopustit vraždy o rok starší ženy v Přemyslově ulici v Turnově.

Muži, který zabil ženu v Turnově, hrozí až osmnáct let vězení

Policejní vyšetřovatel zahájil trestní stíhání šestapadesátiletého muže, který se měl dopustit vraždy o rok starší ženy v Přemyslově ulici v Turnově. Zároveň navrhl pro muže vazbu, jíž soud vyhověl a dnes pachatel putoval do vazební věznice.

Polské Ministerstvo klimatu a životního prostředí definitivně rozhodlo o prodloužení těžby v dole Turów až do roku 2044.

Polsko povolilo těžbu v dole Turów na dalších 22 let. Odtok vody z Česka neřeší, tvrdí aktivisté

Polské Ministerstvo klimatu a životního prostředí definitivně rozhodlo o prodloužení těžby v dole Turów až do roku 2044. Ministerstvo v rozhodnutí, které mají české ekologické organizace k dispozici, přitom podle jejich zástupců zcela ignorovalo...

BŘEZEN 2023

V Chrastavě šel k zemi Kovák. Přesně týden trvala demolice objektu, kterého se město Chrastava snažilo zbavit již dlouhé roky. Na místě nyní již neexistujícího Kováku vyroste supermarket.

Nevzhledný Kovák v Chrastavě je již minulostí. Nahradí ho supermarket

Přesně týden trvala demolice objektu, kterého se město Chrastava snažilo zbavit již dlouhé roky. Na místě nyní již neexistujícího Kováku vyroste supermarket.

Unikátní záchranu hned dvou lidských životů, metodou, která je v České republice využívána výjimečně, zvládl tým speciální skupiny pracující v Krajské nemocnici v Liberci. Doslova z druhého břehu přivedli liberečtí lékaři zpět na náš svět dva mladé muže, jimž se zastavilo srdce kvůli totálnímu podchlazení a oba již stáli na prahu smrti. 

Doslova vstali z mrtvých. Pomohli jim liberečtí lékaři a mráz

Unikátní záchranu hned dvou lidských životů, metodou, která je v České republice využívána výjimečně, zvládl tým speciální skupiny pracující v Krajské nemocnici v Liberci. Doslova z druhého břehu přivedli liberečtí lékaři zpět na náš svět dva...

Padl trest za požár Severochemy. Náhradu škody přes 157,5 milionu korun má zaplatit šestačtyřicetiletý Jiří Mach, který byl souzen za to, že v roce 2017 způsobil požár firmy Severochema v Liberci. Zároveň mu okresní soud uložil podmíněný trest na tři roky se zkušební dobou na pět let.

Za způsobený požár Severochemy by měl muž podle soudu zaplatit přes 157 milionů

Náhradu škody přes 157,5 milionu korun má zaplatit šestačtyřicetiletý Jiří Mach, který byl souzen za to, že v roce 2017 způsobil požár firmy Severochema v Liberci. Zároveň mu okresní soud uložil podmíněný trest na tři roky se zkušební dobou na...

DUBEN 2023

Začala deset let připravovaná stavba Centra urgentní medicíny (CUM) při Krajské nemocnici v Liberci. Projekt, který zahrnuje výstavbu parkovacího domu, nového pavilonu a energetického centra přijde na 3,14 miliardy korun a dokončen bude v roce 2026.

Začíná stavba nového pavilonu nemocnice. Hotovo má být za 38 měsíců

Dnes začíná deset let připravovaná stavba Centra urgentní medicíny (CUM) při Krajské nemocnici v Liberci. Projekt, který zahrnuje výstavbu parkovacího domu, nového pavilonu a energetického centra přijde na 3,14 miliardy korun a dokončen bude v...

Prezident České republiky Petr Pavel přijel na návštěvu Liberecka. Po dopolední návštěvě Nového Města pod Smrkem strávil odpoledne v Liberci, kde poklepal na základní kámen stavby centra urgentní medicíny a prohlédl si i techniku libereckých chemiků.

Prezident České republiky Petr Pavel dnes přijel na návštěvu Liberecka. Po dopolední návštěvě Nového Města pod Smrkem strávil odpoledne v Liberci, kde poklepal na základní kámen stavby centra urgentní medicíny a prohlédl si i techniku libereckých...

KVĚTEN 2023

Mládě supa hnědého přivítali na svět v liberecké Zoologické zahradě. Bylo to přesně třicet let od chvíle, kdy se tady mládě tohoto ohroženého dravce vylíhlo naposledy. Pokud se podaří rodičům mládě odchovat, nejspíš bude vypuštěno do volné přírody, kde supi vymírají.

V liberecké zoo se po třiceti letech vylíhlo mládě supa hnědého

Mládě supa hnědého přivítali na svět v liberecké Zoologické zahradě. Je to přesně třicet let od chvíle, kdy se tady mládě tohoto ohroženého dravce vylíhlo naposledy. Pokud se podaří rodičům mládě odchovat, nejspíš bude vypuštěno do volné přírody,...

ČERVEN 2023

Opora libereckého Slovanu se loučila. Theodor Gebre Selassie po konci sezony oznámil i svůj definitivní konec jako ligový hráč.

Gebre Selassie končí kariéru, chtěl se loučit na hřišti. Málokdy jde vše podle plánu, vzkázal

Opora libereckého Slovanu se loučí. Theodor Gebre Selassie po konci sezony oznámil i svůj definitivní konec jako ligový hráč. O svém rozhodnutí informoval na sociálních sítích.

Po nákladné rekonstrukci se pro veřejnost otevřel Liebiegův palác v Liberci, který se také stal Stavbou roku Libereckého kraje 2023.

Po rekonstrukci za více než čtvrt miliardy se Liebiegův palác otevřel veřejnosti. V plném provozu bude od podzimu

Městský Liebiegův palác v Liberci, který je po rekonstrukci za více než čtvrt miliardy korun, bude nabízet zábavu a vzdělávání dětem i dospělým. Působit tam bude na 50 neziskových či vzdělávacích organizací. Slavnostně se palác otevřel v sobotu,...

Poslední ze zchátralých domů na Papírovém náměstí v Liberci, typický kresbou Večerníčka na zdi, šel k zemi. Město ho nechalo zbourat kvůli přípravám na novou zástavbu této části Liberce.

Chátrající dům s Večerníčkem na Papíráku mizí závratnou rychlostí

Poslední ze zchátralých domů na Papírovém náměstí v Liberci, typický kresbou Večerníčka na zdi, postupně mizí. Město ho nechává bourat kvůli přípravám na novou zástavbu této části Liberce, která by mohla začít co nevidět.

Na přejezdu ve Stráži nad Nisou se střetl vlak s nákladním autem. Při nehodě se zranilo celkem jednadvacet lidí včetně dvou dětí. Ve vlaku totiž v době srážky cestovala třída čtvrťáků.

Video ze srážky vlaku s nákladním autem ve Stráži. Policie zjišťuje, zda fungovalo signalizační zařízení

Na sociálních sítích se objevilo video středeční srážky vlaku s nákladním autem na přejezdu ve Stráži nad Nisou. Při nehodě se zranilo celkem jednadvacet lidí včetně dvou dětí. Ve vlaku totiž v době srážky cestovala třída čtvrťáků.

Nečekaná zpráva zasáhla kulturní a společenskou obec v Jablonci nad Nisou a širokém okolí. Náhle zemřel dlouholetý ředitel jabloneckého divadla a známý sbormistr dětského sboru Vrabčáci a Pavel Žur.

Nečekaně zemřel známý ředitel divadla v Jablonci a sbormistr Pavel Žur

Nečekaná zpráva zasáhla kulturní a společenskou obec v Jablonci nad Nisou a širokém okolí. Náhle zemřel dlouholetý ředitel jabloneckého divadla a známý sbormistr dětského sboru Vrabčáci a Pavel Žur. Příčinou měla být podle neověřených informací...

Zastupitelé Liberce definitivně schválili více než miliardovou modernizaci a rekonstrukci městského plaveckého stadionu. Pro hlasovalo 26 z 35 přítomných zastupitelů.

Zastupitelé schválili více než miliardovou přestavbu bazénu, město si půjčí 750 milionů

Zastupitelé Liberce dnes definitivně schválili více než miliardovou modernizaci a rekonstrukci městského plaveckého stadionu. Pro hlasovalo 26 z 35 přítomných zastupitelů. Přestavbu považuje část opozice za zbytečně nákladnou a neúspěšně...

ČERVENEC 2023

K tragické události došlo v Liberci. V sobotu 8. července bylo zavražděno nezletilé dítě. Policie krátce po události zadržela podezřelou osobu, které bylo sděleno obvinění z vraždy.

K tragické události došlo o uplynulém víkendu v Liberci. V sobou 8. července bylo zavražděno nezletilé dítě. Policie krátce po události zadržela podezřelou osobu, které bylo sděleno obvinění z vraždy.

Rok uplynul od okamžiku, kdy se probudila k životu Vratislavická kyselka.Zchátralá továrna ve Vratislavicích nad Nisou doslova vstala z trosek. opět se tady začala stáčet minerálka v příchutích přírodní, citrónová a pomerančová. 


Prameny Liberec a Jablonec lidem chutnají. Vratislavická kyselka slaví rok od obnovy. Oprav se dočká i zámeček

Rok uplynul od okamžiku, kdy se probudila k životu Vratislavická kyselka. Továrna ve Vratislavicích nad Nisou doslova vstala z trosek a opět zde začali vyrábět stejnojmennou minerálku v příchutích přírodní, citrónová a pomerančová. Současně sem...

SRPEN 2023

Liberecký úředník spáchal sebevraždu, svůj příběh se rozhodl prostřednictvím příbuzných zveřejnit.

Mrazivá zpověď. Liberecký úředník spáchal sebevraždu, svůj příběh se rozhodl zveřejnit

Na webu Libereckého kraje se ve čtvrtek objevila krátká a smutná zpráva. Zemřel vedoucí oddělení cestovního ruchu Jakub Šeps. Mladý úředník začátkem týdne spáchal sebevraždu a o jejích příčinách a svých pocitech se rozhodl ještě před svou smrtí...

Začala plánovaná rekonstrukce Uranu. Vyjde na 136 milionů korun a v budově najde zázemí i autobusové nádraží, ze kterého by pak měly zmizet nevzhledné buňky.

Po letech průtahů začala rekonstrukce Uranu. V přízemí bude zázemí pro autobusák

Byl to téměř nekonečný příběh. Plánovaná rekonstrukce Uranu se několikrát odkládala, jednou radnice zrušila soutěž, poté zase nemohl stavět Metrostav, nakonec se na rekonstrukci neshodla ani vládnoucí koalice. Přesto nyní začíná, vyjde na 136...

ZÁŘÍ 2023

Veterináři chovatelce na Frýdlantsku zabavili koně. Neměli přístup k pořádnému krmení, ani k vodě. Strádali a neměli se ani kam schovat v nepříznivém počasí.

Koně trpěli hlady a žízní. Veterináři je chovatelce na Frýdlantsku odebrali

Neměli přístup k pořádnému krmení, ani k vodě. Strádali a neměli se ani kam schovat v nepříznivém počasí. Trojici teplokrevných koní zabavila na základě podnětu lidí veterinární správa chovatelce na Frýdlantsku. Zvířata jsou už v náhradní péči.

Krajský soud v Liberci poslal sedmapadesátiletého muže na 16 let do vězení za loňskou vraždu souseda v Kateřinkách a nedovolené ozbrojování.

Soud poslal muže za vraždu souseda v libereckých Kateřinkách na 16 let do vězení

Krajský soud v Liberci poslal sedmapadesátiletého muže na 16 let do vězení za loňskou vraždu souseda a nedovolené ozbrojování. Podle soudu má zaplatit na odškodném pozůstalým dohromady 2,6 milionu korun. Václav Rác se zodpovídal z vraždy...

ŘÍJEN 2023

Kosterní pozůstatky, rakve i hrobky odkryli archeologové na několika místech v parku v Budyšínské ulici u bazénu, kde v minulosti býval jeden z největších městských hřbitovů v Liberci.

FOTO: Archeologové v parku u bazénu odkryli kostry, hroby a staré hrobky. Upozornila na ně propadající se místa

Kosterní pozůstatky, rakve i hrobky odkryli archeologové na několika místech v parku v Budyšínské ulici u bazénu, kde v minulosti býval jeden z největších městských hřbitovů v Liberci. Na to, že jsou zřejmě v parku stále neexhumované hroby,...

V Turnově zasahovali hasiči celou noc u rozsáhlého požáru podniku Juta poblíž řeky Jizery. Hořela zde pobočka, kde vznikají netkané textilie.

V Turnově zasahovali hasiči celou noc u rozsáhlého požáru podniku Juta poblíž řeky Jizery. Hořela zde pobočka, kde vznikají netkané textilie. Požár se hasičům podařilo lokalizovat ve dvě hodiny ráno, na místě stále probíhají dohašovací práce....

LISTOPAD 2023

Muž zaútočil na zdravotníky urgentu nemocnice. Zdemoloval zařízení a ohrožoval i další pacienty.

VIDEO: Muž zaútočil na zdravotníky urgentu nemocnice. Zdemoloval zařízení a ohrožoval i další pacienty

Nepříjemný zážitek mají za sebou pracovníci i pacienti urgentního příjmu Krajské nemocnice v Liberci (KNL). Jeden z pacientů, který zde byl ošetřován, začal znenadání demolovat zařízení a ohrožovat všechny přítomné. Zarazila ho až ochranka...

Soud potrestal nezletilé pachatele, kteří před libereckým muzeem napadli dvojici vrstevníků.

Brutální napadení před muzeem: Viníci byli po roce potrestáni

Náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro LK) loni koncem října zveřejnil video, na kterém parta nezletilých pachatelů surově napadla před Severočeským muzeem dvojici chlapců. Případ se po roce podařilo dotáhnout až k verdiktu...

V Liberci policisté odhalili drogový velkosklad. Policie stále pátrá po Vilému Kováčovi, který měl podle policie v Liberci skladovat tuny drog. Devětačtyřicetiletý muž je na útěku a hledá ho i Europol.

Drogový velkosklad v Liberci. Muž skladoval tuny kokainu a hašiše, jde po něm Europol

Policie pátrá po Vilému Kováčovi, který podle policie v Liberci skladoval tuny drog. Devětačtyřicetiletý muž je na útěku a pátrá po něm i Europol. Hlavní zadavatel drogových zakázek, obviněný cizinec, je ve vazbě v Německu.

PROSINEC 2023

Do libereckého babyboxu někdo odložil novorozenou holčičku. Dostalo jméno Jitka.

V libereckém babyboxu našli novorozenou holčičku. Dostala jméno Jitka

Do libereckého babyboxu dnes kolem páté hodiny podvečerní někdo odložil novorozenou holčičku. Miminko je naprosto zdravé a je nyní v péči zdravotníků.

V Liberci odstartovala přestavba propustku pod železnicí nedaleko arény. Vyjde na 63 milionů a podílí se na ní Správa železnic, Liberecký kraj a Liberec.

Začíná oprava propustku u arény. Stane se z něj široký podchod, hotovo má být za rok a půl

V Liberci slavnostně odstartovala přestavba propustku pod železnicí nedaleko arény. Vyjde na 63 milionů a podílí se na ní Správa železnic, Liberecký kraj a Liberec. Hotovo má být v polovině roku 2025 a náročná bude především na budování přeložek...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto drbna

Štítky přehled, rok 2023, Liberecko, Liberecký kraj

ROK 2023: Přehled událostí v Libereckém kraji. Otevřený Liebiegův palác, velké stavby i bourání ikon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.